Historie

En kortfattet oppsummering av SMK's historie

Den 17. Juli 1919 vedtok Stathelle Bystyre de første lovene for Stathelle Musikkorps.

De første lovene er interessant lesing og har blant annet en paragraf 3, som lyder:

"Musikkorpsets medlemmer har at møte præcis til øvelsene, vise lydighet og aktelse for instruktøren. Følge instruksjon med interesse og øve flittig hjemme"

I oktober samme år hadde korpset sin første øvelse i skolens lokaler. Det møtte 9 medlemmer og korpsets første opptreden var 17.Mai 1920. Repertoaret bestod av "Gammel Jegermarsj" og ble til gjengjeld fremført 17 ganger. Uniformer var det dårlig med så det ble brukt private klær og sangerlue.

Mot slutten av 20 årene lå korpset nede en stund. Men i 1931 ble det blåst nytt liv i korpset av lærer Garthe og Anker L. Johnsen. Aktiviteten var etter dette ganske stabil og det ble etter hvert uniformer med hvite bukser, mørk jakke og sangerlue.

Korpset lå nede under krigen, men startet opp igjen 15. mai 1945 med den første øvelsen. Samme kveld fremførte korpset "Ja vi elsker" og "Sønner av Norge" da skaugutta kom hjem fra Sverige. Årene gikk og korpset utviklet seg stadig og deltok ved en mengde arrangementer i tillegg til 1. og 17. mai. Bl.a. spilte korpset hver 1. påskedag på Åsafjellet.

En merkedag er 25 April 1953, da fikk korpset sine første ordentlige uniformer og helt ny instrumentbesetning. Uniformene var grå med sølvstriper og instrumentene ble finansiert ved at Stathelle formannskap innvilget et avdragsfritt lån på 10000 kroner. I 1964 ble garderoben igjen byttet, denne gang med grønne uniformer.

I 1968 ble Jern og Metall's musikkorps i Langesund oppløst, og med dette kom det et kjærkomment tilskudd til SMK. Det ble også etter hvert skolekorps på Stathelle, noe som har betydd mye for rekrutteringen.

I 1978 var det igjen tid for en ansiktsløfting, og de uniformene vi har i dag ble anskaffet.

Vi feiret 60 års jubileum i 1979, og vi fikk vår første fane, skjenket av "Damegruppa".

Siden har korpset vert preget av høy aktivitet og en stabil medlemsmasse. Verd å nevne er underholdningskonsertene som en tid var en årlig tradisjon på Sentrum Kino i Langesund.

Den siste var Jubileumsforestillingen i 1999. Men vi kommer nok igjen...

Søk
Driftes av Styreportalen AS